U kunt bij uw huisarts een tubetje Emla crème (lidocaïne) vragen. Deze crème wordt o.a. uitgeschreven bij jeuk of als verdoving bij kleine ingrepen, zoals Permanente Make-up.

De werkzame stoffen in Emla zijn: lidocaïne en prilocaïne. Emla staat voor: Eutectic Mixture of Local Anesthetics. Een zeer klein percentage van de bevolking is gevoelig voor plaatselijke verdovingen van het amide-type. Deze mensen weten dit vaak doordat ze bij de tandarts op een verdoving hebben gereageerd. Wordt u dus gewoon verdoofd bij de tandarts, kunt u Emla crème gewoon gebruiken.

Waarom moet ik dit bij de huisarts halen? Een verdoving is een geneesmiddel. Een geneesmiddel mag alleen gebruikt worden door de persoon waarvoor het geneesmiddel is uitgeschreven. De GGD oefent hier controle op uit in de PMU-, piercing-, en tattoo-studio’s. (nieuwe wetgeving per 1 mei 2004). Bij deze controle moet de klant de verdoving kunnen tonen die gebruikt is. Ook het doosje moet dus worden meegenomen door de klant naar de studio, want daar staat uw naam op!

Hoe gebruikt u deze verdoving optimaal? Emla is een zeer effectieve verdoving. Vooral als het op tijd wordt aangebracht! Het voordeel is dat u de crème maar dun hoeft aan te brengen en dat de crème transparant is: dus niet zichtbaar. Brengt u voor een optimale verdoving de crème minimaal 1 uur voor de behandeling dun op.  Na een half uur herhaalt u dit: de crème dun opbrengen over de crème die al op de huid zit. De huid kan iets wit of juist iets rood worden door de crème. Dit kan géén kwaad en zal na 1 à 2 uur weer verdwijnen. De crème niet onnodig inwrijven, gewoon opbrengen en laten intrekken, wel de huid afplakken met doorzichtige huishoudfolie anders droogt de crème in en werkt hij niet meer. Goed de handen wassen na aanbrengen, het mag absoluut niet in de ogen komen.

Emla crème is verkrijgbaar in tubetjes van 5 en 30 gram, let hier op! 5 gram is voldoende voor 2 behandelingen.