Wat is acné?

Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. In de volksmond wordt dit ook wel acne genoemd. Acne komt voor bij 85% van de mensen tussen 12 en 24 jaar. Later neemt de acne af bij de mensen, van 85% naar 5%.

Vrouwen hebben echter vaker acne dan mannen.

Een aandoening van het haartalgkliercomplex wordt ook wel acne genoemd. De talgkliertjes monden uit in de haarzakjes. Haarzakjes zijn overal te vinden op het lichaam, behalve in de handpalmen en op de voetzolen. Op het gezicht, de rug en de borst zijn de meeste talgklierfollikels en de meeste talgproductie te vinden. Dit houdt in dat dat de plaatsen zijn waar de meeste acne voorkomt. Talg heeft belangrijke functies, namelijk: voorkomen van vochtverlies, beschermen tegen bacteriën en schimmels en soepel houden van de huid. Op het moment dat de talgklieruitvoergang verstopt raakt, ontstaat acne.

Wat zijn de oorzaken van acne?
Wat de precieze oorzaak van acne is, is tot zover nog niet bekend. Er zijn wel factoren die in combinatie met elkaar wel acne stimuleren. De belangrijkste factoren zijn:
– Toegenomen talgproductie– Veranderingen in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid)
– Aanwezigheid van bacteriën
– Het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken

Daarnaast zijn er andere factoren die acne verergeren:

– Hormonale processen → pubertijd, gebruik van de pil, overgang
– Uitwendige mechanische en chemische factoren → gebruik van crèmepjes, scheren
– Erfelijke factoren
– Diverse medicijnen

Er is hiernaast onvoldoende bewijs om vast te stellen dat acne wordt veroorzaakt door roken, slechte hygiëne en bepaalde voeding.

Soorten acne:
Op het gezicht, op de rug en op de borst komen de meeste acne voor. Met name in het gezicht in de T-zone (voorhoofd, neus en kin). Acne heeft verschillende vormen: mee-eters (comedonen), rode bultjes (papels), puistjes (pustels) en onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten). Op het moment dat de acne weggaat, kunnen restverschijnselen zichtbaar blijven, zoals: acnelittekens, vlekken en hyperpigmentaties